222

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’nin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) işbirliğiyle, 24-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında, 6 farklı ülkeden 16 yerel yönetim uzmanının katılımı ile gerçekleştirdiği, “Yerel Yönetimlerde Kamu Sağlığı ve Dezavantajlı Gruplara Yönelik Uygulamalar” konulu Uzman Eğitimi Programı tamamlandı.

Programa 6 ülkeden 16 Yerel Yönetim Uzmanı Katıldı

Bir hafta süresince İstanbul’da gerçekleştirilen programa, Azerbaycan, Bosna Hersek, Karadağ, KKTC, Moğolistan ve Romanya’dan TDBB üyesi belediyelerin ilgili birimlerinden 16 uzman katıldı.

SAĞLIK A.Ş ve İBB Engelliler Müdürlüğü Tecrübelerini Paylaştı

Açılış programının ardından İstanbul’da kültür turu yapan katılımcılar, Topkapı Kültür Parkı ve Panorama 1453 Tarih Müzesi’ni gezdikten sonra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Proje ve İletişim Çadırına giderek büyükşehir belediyesinin gerçekleştirdiği çalışmalar ve planlanan yeni projeler hakkında 20 dakika süren tanıtım filmini izlediler. Program kapsamında katılımcılar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki SAĞLIK A.Ş’nin Kasımpaşa’da bulunan Genel Müdürlük binasını ziyaret ederek faaliyetler ve projeler hakkında bilgi aldı. 1998 yılında kurulan SAĞLIK A.Ş’nin toplum sağlığı, çevre sağlığı ve koruma, engellilere yönelik hizmetler, evde sağlık hizmetleri, İstanbul şehir wc’leri gibi birçok alanda faaliyet gösterdiğini belirten sosyal hizmetler müdürü daha sonra katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. Heyet öğleden sonra İBB Engelliler Müdürlüğü tarafından koordine edilen İSEM Florya Engelliler Yaz Kampı’nı ziyaret etti. 60 bin metrekare üzerine kurulu olan bu alanda engelli vatandaşların aileleri ile birlikte tatil yapma imkânını bulduklarını aktaran Engelliler Müdürü Yeliz Yıldız Kökenek, Mayıs-Ekim ayları arasında yıllık ortalama 5 bin 300 engelli ve yakınına bir hafta boyunca ücretsiz tatil hizmeti verdiklerini belirtti.

İBB Darülaceze Müdürlüğü “Yaşam Siteleri” ve Ümraniye Belediyesi’nin “Sosyal Market Projesi” incelendi

Programın üçüncü gününde İBB Darülaceze Müdürlüğü Kayışdağı Tesislerini ziyaret eden heyet burada Darülaceze Müdürü Raşit Taşkın tarafından karşılandı. İBB Darülaceze Müdürlüğü’nün faaliyetleri hakkında bilgi veren Taşkın, Darülaceze’nin Osmanlı Devleti’nden gelen bir kurum olduğunun altını çizerek II. Abdülhamid Han tarafından 1890’larda başlatılan bu hareketin İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile daha çok geliştirildiğini ve şu anda yaklaşık 900 yaşlı vatandaşımızın 800’e yakın personel ile bu tesiste güler yüzlü hizmet aldığını belirtti. Sunum sonrasında Darülaceze sakinlerini ziyaret eden katılımcıların, kermes için sakinler tarafından yapılan ürünlerden çok etkilendiği görüldü. Darülaceze’den ayrılan heyet daha sonra Ümraniye Belediyesi’ne hareket etti. Dezavantajlı kesimlere yönelik sosyal projeleri ile öne çıkan Ümraniye Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı Av. Serap Eşit Elveren ve Sosyal İşler Müdür Halit Tok tarafından karşılanan heyet daha sonra Hekimbaşı Meslek Edindirme Merkezi, Ümraniye Belediyesi Sosyal Marketi ve Aş Evi’ni ziyaret ederek buradaki uygulamalar hakkında bilgi aldı.

Zeytinburnu Belediyesi’nin “AKDEM’i” Bağcılar Belediyesi’nin “Engelliler Sarayı” ve Eyüp Belediyesi’nin “Şeker Hayat Projeleri” İncelendi

Programın diğer günlerinde üç farklı ilçe belediyesini ziyaret eden uzmanlar burada engellilere ve dezavantajlı kesimlere yönelik geliştirilen örnek projeleri inceleme fırsatı buldular. Öncelikle Zeytinburnu Belediyesi’nin Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi’ni ziyaret eden heyet burada faaliyetler hakkında bilgi aldı. Dezavantajlı kesimlerin yanı sıra, aile, kadın, yaşlı ve toplumun diğer sosyal alanlarında faaliyet gösteren merkez de, ailelere yönelik psikolojik destek merkezinin yanı sıra engellilerin istihdamı, rehabilitasyonu, spor, müzik, sanat ve diğer faaliyetler ile topluma kazandırılması gibi birçok proje incelendi. Heyet daha sonra Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nı ziyaret etti. 2007 yılında açılan tesisin 2011 yılında tüm branşlarda faaliyete geçtiğini belirten tesis müdürü Mehmet Emre Soylu Engelliler Sarayı’nın Türkiye’ye örnek bir uygulama olduğunu belirtti. Engellilerin sosyal hayata entegrasyonu ve istihdamı alanında uzman olan merkezde kültür, spor, istihdam merkezi faaliyetlerinin yanı sıra kültür mantarı üreticilik eğitimi verildiği görüldü. Programın son gününde heyet Eyüp Belediyesi’nin örnek projesi olan Şeker Hayat Projesini inceledi. Engellilerin istihdamı noktasında uzmanlaşan proje kapsamında, engelliler tarafından yapılan süs bitkiciliği ve düğün ve nikah şekeri uygulamaları yerinde görüldü. Heyet ile öğle yemeğinde bir araya gelen Eyüp Belediyesi sosyal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Kocar, Belediyenin sosyal faaliyetleri hakkında heyete bilgi verdi.

Uzmanlara Katılım Sertifikaları Takdim Edildi

“Yerel Yönetimlerde Kamu Sağlığı ve Dezavantajlı Gruplara Yönelik Uygulamaları” içeriğiyle bir hafta süren ve 6 farklı ülkeden 16 uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen Uzman Eğitim Programı, 29 Mayıs 2015 Cuma akşamı gerçekleştirilen Sertifika Töreniyle sona erdi. Uzmanların Katılım Sertifikaları, TDBB Genel Sekreteri Fahri Solak tarafından takdim edildi.