Destekleyen Kurumlar arasında Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’nin de yer aldığı, 19 farklı ülkeden (Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan, Afganistan, Pakistan, Gürcistan, Macaristan, Kuzey Makedonya, Kosova, Bosna-Hersek, Romanya, Arnavutluk, KKTC, Irak, Tunus, Mısır, Filistin ve Türkiye) 200 öğrencinin katıldığı “7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği”, 19-22 Kasım 2024 tarihlerinde Samsun’da gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Çocuk Vakfı, Samsun Valiliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile organize edilen 7. Uluslararası Türk Dünyası Bilim ve Kültür Şenliği, İlkadım Okçuluk Salonu’nda gerçekleştirildi. Üç gün süren şenlikte 196 proje yarışırken, 15 bin öğrenci de organizasyona misafir olarak katıldı.

Daha önce Eskişehir, Şanlıurfa, Ankara-Altındağ, Taşkent-Özbekistan ve Ankara’da düzenlenen şenliğin 7’ncisi Samsun’da yapıldı. Samsun İlkadım Okçuluk Salonu’nda Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle gerçekleştirilen şenlikte, Türk dünyasından ve yurt içinden öğrencilerin bilimsel proje üretmesi, yeni fikirler ve icatlar alanında teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Şenliğin son günü ise 10 farklı kategoride yarışan 196 projenin yürütücüleri sahiplerini buldu. Jüri değerlendirmesi sonucu jüri sempati ödülü, jüri teşvik ödülü, jüri özel ödülü, mansiyon ödülleri, 3’üncüler, 2’nciler ve 1’incilerin ödülleri protokol tarafından verildi.

Ödül töreninde konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Çocuklarımızı tebrik ediyoruz. Onları yetiştiren anne-baba, öğretmenlere şükranlarımı sunuyorum. Türk dünyasının buluşma noktası Samsun’umuzdan bütün Türk dünyasına selam olsun” dedi.

Türk Dünyası Çocuk Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güngör Azim Tuna ise “Vakıf olarak bütün amacımız çocuklarımızın niteliğini artırmak, onları bilime ve araştırmaya yönlendirmek, insanlığa faydalı icatlar yapmaları için onları teşvik etmek, kardeşleriyle tanışma ve kaynaşmalarını sağlayarak birlik ve beraberliğimize katkı yapmaktır” ifadelerini kullandı.

Yarışma Hk.

Ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilerin buluş ve yeni icatlar yapmaya teşvik amacıyla düzenlenen ve Türk dünyasının farklı noktalarından ülkelerin temsil edildiği bu uluslararası organizasyonda, çocuklar yurt içinden ve yurtdışından gelen kardeşleriyle buluşma ve tanışma imkânı buluyor. Asıl amacı bilime ve araştırmaya meraklı çocukları teşvik etmek ve yeteneklerini keşfetmek olan bu organizasyon öğrenciler hazırladıkları projelerle birlikte başvurup yapılan ödüllü yarışmalar doğrultusunda kendi bilgi ve yeteneklerini sergileme fırsatı buluyor.