‘Altay Toplulukları: Yemek ve Beslenme Kültür’ adlı kitap, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) tarafından yayınlandı.

27-30 Eylül 2022 tarihlerinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve destekleyen kurumlar arasında TDBB’nin de yer aldığı, ‘X. Uluslararası Altay Toplulukları Sempozyumu: Yemek ve Beslenme Kültürü’nde sunulan bildiri metinlerinden oluşan kitapta, Türkiye ve Özbekistan başta olmak üzere, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Rusya Federasyonu, Hindistan, Kore, Japonya, Hindistan ve Macaristan’dan 62 bilim insanın bildirileri yer alıyor.

762 sayfadan oluşan bu hacimli kitabın editörlüğünü İlhan Şahin, Fahri Solak, Naciye Ata Yıldız, Feridun M. Emecen, Üçler Bulduk, Saadettin Yağmur Gömeç, Güljanat K. Ercilasun, Muhammed Bilal Çelik, Aymira Taşbaş ve Erhan Taşbaş üstlendi.

Kitaptaki makalelerin önemli bir kısmı Altay dil ve lehçelerinde, bir kısmı ise Rusça olarak kaleme alındı. Makalelerden daha geniş bir çevrenin yararlanabilmesi için her makalenin başında İngilizce bir özet de yer alıyor.

Kitapta, 37 oturum hâlinde gerçekleşen sempozyumun, Altay halk ve topluluklarının uygarlık değerlerinin ve kimliklerinin oluşmasında önemli bir rol oynayan yemek ve beslenme kültürünün tarih öncesi ve sonrası dönemlerdeki kaynakları (arkeolojik buluntular, kaya üstü tasvirler, yazılı ve sözlü kaynaklar) ve bu kaynaklardaki bilgiler; yemek ve beslenmenin tarihî gelişiminde avcılık dönemi, tabii bitkiler, bitkilerin ehlileştirilmesi ve kullanımı; yemek ve beslenme ile ilgili terimler ve bunların etimolojisi; yemek hazırlama, pişirme, saklama yöntemleri ve gelişimi; yemek ve beslenme ile ilgili içecekler (kımız, kefir, ayran, şoro, kımran gibi); kağan, hakan ve hükümdarlar başta olmak üzere ailelerin sofralarında orun (mevki) ve ülüş (et payı) geleneği; din, inanç ve özel günlerle (doğum, nişan, evlenme, ölüm ve kutsal günler gibi) ilgili yemek ve beslenme kültürü gibi konuları içine alan bildiriler yer alıyor.

Kitabın Tam Metin PDF’si için:

https://www.tdbb.org.tr/tdbb/wp-content/uploads/2024/12/Altay-Topluluklari-Yemek-ve-Beslenme-Kulturu.pdf